Indret dit hjem med farver

Måske er du i gang med at renovere, måske i gang med at bygge nyt, eller måske trænger din indretning ganske enkelt til et friskt pust. Uanset grunden, så kan det at male være en nem og enkelt måde at give hjemmet en lille opgradering.

Vælg de rette farver

Der er mange overvejelser, som skal gøres, når du skal vælge farve til dit hjem. Herunder kommer områder som lysindfald, rummenes funktion og hustype ind i billedet. Dog kan du få nogle retningslinjer med på vejen, som kan gøre det nemmere for dig.

Ofte er farven på væggene en afspejling af tidens mode og trends. Tilbage i 60’erne og i 70’erne var det ikke unormalt med blå eller grønne fliser på badeværelset. Eller at have forskellige farver på forskellige vægge. Men det har sidenhen ændret sig meget og nu til dags er det ofte den minimalistiske indretning, som har indtaget de danske hjem.

Dog er stærke farver, i nogen udstrækning, vendt tilbage i de danske hjem. Her bruges farver ofte til at mere grafiske designs som et mønster eller et felt på væggen.

Upgrade Your Walls With Multi-dimensional wall panels_#homedecoration_

Vigtige overvejelser du skal gøre dig, inden du vælger farve

Da farver har deres egen energi og kan faktisk påvirke vores humør og psyke, bør de udvælges med nøjagtighed og omtanke. I dette afsnit vil vi komme nærmere ind på, hvilke overvejelser du bør gøre dig, så du får bragt de rette farver ind i dit hjem.

Når du skal vælge en ny farve maling på dine vægge, er det vigtigt at du tager udgangspunkt i boligen som helhed, herunder lysindfaldet i rummet, rummets orientering og den funktion rummet har. Derudover er det også vigtigt, at farverne kan kombineres med gulvtæpper og møbler.

I forhold til boligen som helhed, kan du bestemme farven baseret på stemningen og karakteren din bolig har, da den nye farve skal sikre overensstemmelse mellem boligens indre og ydre.

Når det kommer til selve orienteringen er det vigtigt at undersøge hvor meget lys der kommer ind i rummet og hvilken type lys det er. Er det morgensolen rummet får glæde af? Eller er det aftensolen? Ofte vil lyset fra nord være koldere og mere diffust end lys fra syd, der har en varmere glød.

Til slut er det også vigtigt at du gør dig overvejelser omkring selve rummet, hvad det skal bruges til og hvor ofte du vil komme til at bruge det. Typisk vil farverne i soveværelset være anderledes, end farverne på badeværelset.

Farveprincipper, der er vigtige at kende

Two-colour combination for bedroom walls 2022 - Emily May

Selvom der ikke findes en generel facitliste over, hvilke farver, der passer bedst til hvad, så er der nogle grundlæggende principper, som kan være gode at kende til.

Lysefarver får ofte rum til at virke større. Derfor kan du med fordel bruge lyse farver i et rum uden så meget lys. På samme måde får mørke farver rum til at syne mindre og har tendens til at absorbere lys. Derfor kan det være nødvendigt med mere kunstigt lys.

Du kan ændre på rummets proportioner ved kun at male en enkelt væg. Har du for eksempel et aflangt rum, kan du male endevæggen en anden farve. På den måde syner rummet kortere og mere samlet.

Undertone af farve

  • Kolde og kølige farver kan få et rum til at syne luftigere og større
  • Varme farver giver rummet en rolig og hyggelig atmosfære
  • Neutrale farver er nemmere at indrette med møbler og andet
  • Stærke farver eller kontraster kan både tage opmærksomheden i rummet, men udføres det forkert, kan rummet hurtigt virke rodet.
  • Afdæmpede farver er gode til at give et rum ro

Har du brug for professionel hjælp?

Der er rigtig mange overvejelser du skal gøre dig, når det kommer til at vælge maling i dit hjem. Derfor kan det være godt at få professionelle fagfolk med indover projektet. De kan give dig svar på alle dine spørgsmål, afhjælpe dine bekymringer, samt rådgive og vejlede omkring det helt rette farvevalg til netop dit hjem.

Står du og mangler en specialist i maling og farver? Så klik her og kom i kontakt med et kvalitetsbevidst og erfarent malerfirmer.

Har du spørgsmål?

Har du nogle spørgsmål til personlig udvikling, så tøv ej – stil dit spørgsmål til os på bloggen 

Kontakt os